Τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές ελληνικών συνεταιρισμών έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην αγορά του Βελγίου.

Οι συνεταιρισμοί, αξιοποιώντας τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), μεταξύ άλλων δράσεων, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους. Με απλά λόγια, την παρακολούθηση και καταγραφή από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν που θα διακινηθεί στην αγορά.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 13 Οργανώσεις Παραγωγών των :
1. Α.Ε.Σ. ΕΝΩΣΗ ΜΕΡΑΜΒΕΛΛΟΥ Α.Ε.
2. Α.Ε.Σ. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ-Η ΕΝΩΣΗ
3. Α.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
4. Α.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ”Ο ΑΙΧΜΕΑΣ”
5. Α.Σ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – «Η ΕΝΩΣΗ»
6. Α.Σ. ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ
7. Α.Σ. ΧΑΝΙΩΝ
8. ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ «Ε.Α.Σ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
9. Α.Ε.Σ. ΠΕΖΩΝ Α.Ε.
10. Ε.Α.Σ. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Α.Σ.
11. «ΕΝΩΣΗ»- Α.Σ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
12. ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Α.Ε.
13. Ε.Δ.Α.Σ. ΕΥΒΟΙΑΣ

Μία από τις δυνατότητες του προγράμματος είναι η δημόσια προβολή, και μάλιστα σε χώρες εκτός Ελλάδας αυτής της πολύ σημαντικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι των ΟΕΦ βρέθηκαν το τριήμερο 15-17 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες όπου μετά από μια διαφωτιστική συνάντηση με τον σύμβουλο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας, κ. Παντελή Γκάσιο και την επίσκεψη-έρευνα αγοράς σε σουπερμάρκετ και ντελικατέσσεν καταστήματα, παρουσίασαν τα ιχνηλατημένα προϊόντα τους στον εντυπωσιακά διαμορφωμένο χώρο της πέτρινης κάβας του ελληνικού Εστιατορίου Strofilia.

Το κοινό που είχε προσκληθεί περιελάμβανε ανθρώπους της αγοράς, της μαζικής εστίασης, δημοσιογράφους, στελέχη της Κομισιόν, των COPA-COGECA, της ΜΕΑ, του Γραφείου ΟΕΥ κ.α. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης, ο κ. Gabriele Verderamo, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Ιταλικής CNO (Consorzio Nationale degli Olivicoltori) με την οποία υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η ενεργός συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξαν όλοι ήταν ένδειξη της επιτυχίας της πρώτης αυτής εκδήλωσης η οποία θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος με την συμμετοχή ακόμα περισσότερων τυποποιημένων και ιχνηλατημένων προϊόντων των ΟΕΦ.

 

Δείτε εδώ αναλυτικό φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

=================

Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και την Ελλάδα (Καν (ΕΕ) 611/2014 και 615/2014 δράση Ε.i. του εγκεκριμένου προγράμματος με την υπ’ αριθ1802/36612-31.03.2015 Απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.